Автор Брандън Дж. Уейчърт, asiatimes.com Из интернет се рее идеята, че

...
Автор Брандън Дж. Уейчърт, asiatimes.com Из интернет се рее идеята, че
Коментари Харесай

US експерт: Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО вече не може да бъде избегнато

Автор Брандън Дж. Уейчърт, asiatimes.com

 

Из интернет се рее концепцията, че сегашният спор в Украйна ще остане под формата на статична война на безсилие, която ще обезкърви съветската войска. Какво от това, че може да унищожи украинското общество и да изтреби по-голямата част от популацията на Украйна? Поне ужасяващата съветска военна машина ще остане спряна в убийствените полета на Украйна.

Който има вяра в този разказ, живее в фиктивен свят.

Фактите са, че украинската войска е изтощена, западната верига на доставки е изцедена, а запасите на НАТО от значимите оръжия и амуниции са изчерпани. Поради това войната минава в спор, в който съветската страна ще се радва на няколко основни преимущества.

За всички, които са с усещането, че войната на безсилие ще докара до контрактувано съглашение: Друг път!

Москва сега е напълно ангажирана с този спор. Прозорецът за допустимо съглашение е затворен. Освен в случай че Русия не стартира скоро да търпи обилни загуби (от което тя не наподобява застрашена, в случай че борбата за Бахмут е някаква индикация), единствено съветското числено предимство над украинските сили ще им обезпечи постигането на по този начин чаканата победа.
Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО можеше изцяло да бъде избегнато като резултат от тази война. Усещайки слабостта на Запада, както и обстоятелството, че те извънредно са се надскочили, руснаците ще употребяват всички средства да пречупят Украйна и да я подчинят. Началото на края наподобява се случва в този миг в Бахмут, град в крайната източна част на Украйна (най-близкият до съветската граница).

Руските сили прекараха месеци, осъществявайки обграждане на града. В началото на февруари затрудненият президент Володимир Зеленски настоя неговата войска да се бие до горчив край в Бахмут.

Подобни героични заявления от Киев наподобява не бяха чути от никого на бойното поле, тъй като сега циркулират известия, че украинските бранители са все по-изтощени. Освен това, управляващите от украинското Министерство на защитата неведнъж споделиха през последните няколко седмици, че ще изтеглят силите си от Бахмут, в случай че преценяват, че обстановката става нетърпима.

В началото на март съветският проект за обезкървяване на украинците в Бахмут наподобява работи. Така че Украйна наложително изтегля силите си от обсадения град (който съгласно украински публични лица е срутен със земята след месеци сражения там).

Разбира се, самият Бахмут не е значим за нито една от двете страни. Това, което е значимо в тази ситуация с този източноукраински градец, е че той е на пътя към река Днепър. Туптящото сърце на превоза и търговията, Днепър е съществена артерия за Украйна. Той също по този начин е геостратегическа точка в самата Украйна. От няколко месеца сред украинските и съветските елементи се водят боеве за надзор над островите в река Днепър.

До този миг украинците не съумяха да изтласкат съветските сили от региона. Ако боевете за Бахмут престанат, което наподобява скоро ще стане, а отслабващите украински бранители бъдат изтласкани по-назад от източната част, Западът би трябвало съществено да се обезпокои за ориста на Днепър.

Руската тактика за изтощение работи и нейната последна цел е най-малкото да задържи източните руско-говорящи елементи от Украйна, както и Крим на юг.

Изтласкването на украинските сили от Бахмут ще разреши на Русия доста да напредне към Днепър и да отдели района от останалата част на Украйна. Руският надзор над Днепър също по този начин ще попречи на украинците да изпълнят неприятния съвет за офанзива на Крим.

Бавната и мъчителна гибел на украинската страна е близо. Независимо дали ще се случи след няколко месеца или година, руснаците не бързат за на никое място и ще водят тази война по същия метод, по който са водили всеки спор в историята си – с доста човешка мощ, грубост и време.

Украинската страна на разгрома при Бахмут

В обществените мрежи моите прогнози са постоянно порицавани, като се споделя, че Бахмут в никакъв случай не е бил толкоз стратегически значим, колкото аз пиша, че е. Това изказване обаче не устоя никаква инспекция. Ако беше толкоз незначителен, за какво Украйна би хабила лимитираните си запаси и личен състав за удържане на града толкоз време? Казва се, че задачата е била да се обезкърви Русия. Сега, когато обстановката в Бахмут е непоносима за украинците, те местят бранителите си на нова отбранителна линия отвън града, надявайки се да въвлекат руснаците в нова месомелачка.

Това извънредно доста наподобява на фантастичното мислене, което е доминирало в края на Третия райх в бункера на Фюрера (не, не споделям, че украинската идея е същата като на Адолф Хитлер, успокойте се), когато немското управление подрежда на всичките си армии да заемат отбранителни позиции, които съществуват само на картите в бункера. Неколцина немски висши военни намират кураж да кажат на болния си деспот истината, че тези елементи не съществуват и че обстановката е безнадеждна.

Несъгласните с моя взор върху обстановката упорстват, че украинците съумяват да обезкървят съветските сили. Смята се, че руснаците са изгубили повече от 3000 военнослужещи единствено през последните четири дни в борбите за Бахмут. Руските сили обаче въпреки всичко взеха града и устойчиво напредват към централна Украйна. Междувременно Украйна загуби голям брой военнослужещи, които все по-трудно ще може да размени. Руснаците, които бяха убити в багра, въпреки това, бяха „ нарушители и мобилизирани “, които са елементарно заменими за Москва.

Дори и украинците да убият повече руснаци, които са по-малко подготвени от тях, цифрите са числа, а по-високите съветски числа, в композиция с очевидната решителност на Путин да смаже Украйна във войната, която той стартира преди година, е по-силно от всичко, което прави Североатлантическата организация.

Украйна не може да се измъкне от тази неразбория

Както писа моят сътрудник Даниъл Дейвис от изданието за защита „ 1945 “ неотдавна за обстановката в Бахмут:
„ [Въоръжените сили на Украйна] от дълго време схванаха, че ще бъде съвсем невероятно да удържат Бахмут, и още през май 2022 година започнаха да приготвят нови отбранителни линии в региона на Словянск-Краматорск.

След загубата на Соледар през януари и поради броя на военните, които Русия дефинира за завземането на Бахмут при започване на февруари, украинските водачи можеха да изтеглят частите си проведено и да ги разположат на новите позиции по линията Словянск-Краматорск още първоначално или средата на февруари. “

Колкото до прословутите свещени танкове, обещани от Запада на Украйна с огромни фанфари – беше отпусната единствено една трета от оборудването, която Украйна изиска. От това дадено въоръжение, съвсем нищо не е пристигнало и най-малко що се отнася до американците, прехваленият главен военен танк Abrams (МВТ) е малко евентуално да се материализира в идната една година.

Предвид загубите, които понесе Украйна в боевете на изток – и евентуално ще продължи да понася, до момента в който войната продължава – танковете няма да трансформират нищо за украинската отбрана, когато най-сетне дойдат.

Украйна унищожи личната си войска

Според оценката на Даниъл Дейвис, загубите, които украинската войска е понесла в празния опит да резервира надзор над Бахмут, са довели до остро понижаване на отбранителния потенциал на Украйна, който е едва евентуално да бъде възобновен в скоро време (не и без включването на западни сили).

Коментаторът на Asia Times Стивън Брайън тъкмо оцени, че до момента в който украинската позиция в Бахмут се срутва пред лицето на съветската атака, Киев скрито приготвя офанзива против следения от руснаците Крим. Дори и с цялостен потенциал, украинците ще открият, че този укрепен, следен от руснаците район, мъчно може да бъде високомерен. При сегашните условия всеки опит на Украйна за нахлуване на Крим би приключил с тотално злополучие за Запада.

Руснаците в този момент имат времето на своя страна. На Москва не ѝ се постанова да договаря. Украйна е в оттегляне и нейните сили е едва евентуално да съумеят да провеждат ефикасна атака в скоро време. Ако украинците опитат да ударят Крим в този момент, което наподобява вършат, офанзивата им ще се провали.

Дори и в възможна борба за Крим да стане знамение и украинските сили да създадат доста придвижване, рискът от нуклеарни репресии от Русия ще бъде на най-високо равнище в историята.

Руско-украинската война влиза в сериозната си последваща фаза. Това е интервал, в който Западът би трябвало съществено да премисли уговорката си, защото руснаците няма да се предадат или да изоставят задачата си да пречупят украинската страна. Правителството на Зеленски можеше и да бъде избавено преди една година, само че арогантността на западните водачи осуети развиването на тази договорка.

Уви, Западната страна ще загуби в Украйна. Тя единствено би трябвало да реши какъв брой неприятно желае да загуби. Да се надяваме, че сега тече някакво действително преосмисляне в Белия дом и в Брюксел.
В противоположен случай ние в действителност гледаме надолу към трета международна война, която ще включва нуклеарно оръжие. И това е война, която Съединените щати няма да са в положение да завоюват, без първо да разрушат себе си, тъкмо както направиха европейските Велики сили през Първата международна война.

Брандън Дж. Уейчърт е някогашен чиновник в Конгреса и геополитически анализатор. Освен че е помощник на Asia Times, той е редактор и в American Greatness и Washington Times. Уейчърт неотдавна стана старши редактор в 19Forty Five. Той е създател на „ Winning Space: How America Remains a Superpower “, „ The Shadow War: Iran’s Quest for Supremacy “ и „ Biohacked: China’s Race to Control Life “

Източник: asiatimes.com

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР